Dolar 35,2195
Euro 36,6870
Altın 2.963,37
BİST 9.693,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 15°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Yazılım Lisanslama Nedir Nasıl Yapılmalı?

Yazılım Lisanslama Nedir Nasıl Yapılmalı?
15 Mayıs 2024 12:54
313
A+
A-

Belirli amaçlara hizmet eden yazılımların üretilmesi ciddi bir çalışma, işinde uzman bir ekip ve bir hayli zaman gerektirir. Böylesine zor bir iş, hem ciddi bir maliyeti hem de yoğun bir emeği içerisinde barındırdığı için oldukça değerli ürünlerdir. Konu böyle olunca kafamızda şu soru işaret beliriyor; Yazılım lisanslama nedir nasıl yapılmalı? Bilgisayarlar hayatımıza girdikten sonra hem kişisel olarak işlerimiz kolaylaştı hem de iş dünyasındaki tüm sektörler bilgisayarlar sayesinde işlerini çok daha kısa sürede ve kaliteli bir biçimde yapmaya başladılar.

Yazılım Lisanslama Nedir Nasıl Yapılmalı?

Bilgisayarların kullanılabilmesi için, belirli yazılımlar olması gerekir ve bilgisayarlar bu sayede kullanılabilir.

En basitinden bir örnek vermek gerekirse; Kullandığımız işletim sistemleri olmazsa olmaz yazılımlardır. Yaptığımız tüm işlemler bu işletim sistemleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Windows, linux, Mac bazı önemli işletim sistemleridir. Belirttiğimiz üzere bu yazılımların üretilmesi ve bizlerin kullanımına sunulması çok zahmetli ve detaylı hizmetlerdir.

İşletim sistemlerinin yanı sıra bazı önemli yazılımlardan bahsedecek olursak, örneğin inşaat sektöründe, mimarlık, makine, grafik-tasarım, reklam sektörlerinde kullanılan önemli çizim ve grafik yazılımları bulunmaktadır. Bu yazılımları 2 dünya devi olan Adobe ve Autodesk firmaları üretmektedir. Yıllardır sektör çalışanlarının büyük nimet olarak gördüğü bu yazılımların üretilmesindeki zorluk bir yana, kullanımlarının öğrenilmesi için de ciddi eğitimler gerekmektedir. Bu aşamayı geçen çalışanlar işlerini hem büyük zevkle, hem de çok profesyonel bir şekilde yapabilmektedirler.

Bu sektörlerin dışında muhasebe, finans, insan kaynakları, satış-pazarlama, depo, stok takip, hukuk ve adını sayamayacağımız hemen hemen her sektörde kullanılan yazılımlar bulunmaktadır.

Özellikle son yıllarda her işlem bu yazılımlar sayesinde gerçekleşmektedir ve firmaların olmazsa olmazları haline gelmişlerdir.

Böylesine önemli araçlar olan yazılımları kullanabilmek için o yazılımı satın alarak lisanslamak ve o lisansla kullanmak gerekir. Lisanssız kullanılan yazılımlar korsan yazılım olarak nitelendirilmektedir. Yani orijinal bir yazılımı kopyalayarak yasal olmayan yollardan kullanılabilir hale getirilmesi işlemidir. Bu olay yazılımı üreten ve bu işten para kazanan firmaların korkulu rüyası haline gelmiştir. Çünkü bu anlamda ciddi bir emek hırsızlığı yapılmakta ve onca emek, maliyet ve zaman hiçe sayılmaktadır. Dünya üzerindeki çok sayıda ülkede olduğu gibi ülkemizde de korsan yazılım kullanmak kesinlikle yasaklanmıştır. Her şirketin yazılım lisanslama yapması konusunda ciddi kanunlar bulunmaktadır. Bunu göz ardı eden ve korsan yazılım kullanarak işlerini yürüten ve kar elde eden firmaları büyük cezalar beklemektedir. Her ne olursa olsun mutlak suretle kullanılan yazılımların lisanslanması ve emek hırsızlığı olan korsan yazılım kullanımından uzak durulması gerekir.

Korsan yazılım kullanımını tüm dünyada tespit etmeye çalışan ve bu yönde cezalar uygulatan kurum BSA (Business Software Alliance)’dır.

Birçok ülkede ofisi bulunan BSA, ihbarlar üzerine ve kendi sistemleriyle korsan yazılımları tespit ederek gerekli işlemleri uygular. Yazılım lisanslama işi yapan birçok firma BSA ile ortak çalışmaktadır. Satış-pazarlama çalışmaları esnasında yasa dışı yazılım kullanan firmalar tespit edildiğinde bunlar liste halinde BSA ‘ ya rapor edilerek kullandıkları yazılımların lisanslanması sağlanmaktadır. Bu yönde yapılan çalışmalar hızla devam etmekte ve korsan yazılım kullanan her firma gün geçtikçe daha titiz ve kapsamlı bir şekilde tespit edilmektedir. Yinelersek, her ne olursa olsun korsan yazılımdan uzak durun ve mutlaka yazılım lisanslama işleminizi yapın. Yazılım lisanslama için gereken ücreti vermekten kaçarken çok daha büyük para cezalarına maruz kalmaktansa her şeyi kanunlara uygun yapmak en doğrusudur.

Kısaca Yazılım lisanslama nedir nasıl yapılmalı? sorusuna cevap aramaya çalıştık. Atladığımız bir yer varsa lütfen bunu yorum olarak bize yazın. Teknoloji ile ilgili daha fazla bilgi için; Teknoloji yazılarımıza mutlaka bir göz atın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.