Dolar 35,2122
Euro 36,6509
Altın 2.957,98
BİST 9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 14°C
Çar 11°C
Per 9°C
Cum 10°C

Aracımıza Yakıt Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aracımıza Yakıt Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
10 Mayıs 2024 21:35
430
A+
A-

İster şahsi aracımız, ister şirket aracı, isterse emanet veya kiralık bir araç ile akaryakıt istasyonundan yakıt almayanımız yok denecek kadar azdır. Aracımıza yakıt alırken nelere dikkat etmeliyiz?  Yakıt alıyoruz almasına da, çok basit gibi görünen bu faaliyette mutlaka dikkatli olmamız gereken hususlar nelerdir bir göz atalım.

Aracımıza Yakıt Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Öncelikle istasyon sahasına girişte hız keserek yavaş bir şekilde girmeliyiz. Zeminde yakıt döküntüsü olabilir ya da önceki araçlardan yağ damlamış olabilir, dolayısı ile zemin de kaygan olur. Bundan dolayı mümkün oldukça yavaş girmeliyiz.

2. Depo kapağımızın olduğu taraftaki pompa adasına yanaşmalıyız. Ama eğer bu şekilde yanaşmadıysak da pompa görevlisinin yardımı ve rehberliği ile geri manevra yapmalıyız ki başka araç bize çarpabilir.

3. Yakıt buharı mutlaka olacaktır, her benzinlikte de vardır. Bundan dolayı kesinlikle sigara ile istasyona giriş yapmamalıyız, çakmak/kibrit çakmamalıyız, cep telefonu ile konuşmamalıyız. Yoksa şok bir dalga şeklinde kütlesek patlamaya sebep olabiliriz. Eğer bu şekilde davrananları da görürsek görevlilere derhal haber vermeli ve engel olmalarını sağlamalıyız. (SEÇ-G,HSSE gibi gücünü yasalardan alan sert kuralları vardır istasyonların)

4. Depo anahtarımızı pompa görevlisine verirken mutlaka istediğimiz yakıt tipini ve tutarı anlaşılır şekilde söylemeliyiz. Kaliteli bir istasyon veya akaryakıt şirketi ise ikmale başlamadan önce personel bu bilgileri bir kez de teyit yapmalıdır. Aracımızdan inmişsek depoya yakın yerlerde asla araca dokunmamalıyız ki statik elektrik kıvılcımlanmayla ateşleme yapabilir yakıt buharına. Bundan dolayı araca, metal aksama hiç dokunmamalıyız. (Pompa görevlilerinde anti statik ayakkabı bulunur bundan dolayı)

5. Yakıt alımımız bittikten sonra mutlaka yazarkasa fişini istemeliyiz, plaka bilgimizi kontrol etmeliyiz. Yakıt cinsini de kontrol etmeli ve aracı çalıştırmadan önce doğru yakıt konulup konulmadığına mutlaka bakmalıyız. Yazarkasa fişinde aracımızın plakası, yakıt cinsi ve litresi ile litre fiyatı mutlaka yazmalıdır.

6. İstasyon giriş tabelasındaki fiyatlar mutlaka görünür olmalı ve pompada uygulanan fiyatlarla birebir aynı olması gereklidir. Aksi halde kandırmaca olabilir ve yüklü miktar para cezası vardır şikâyet / tespit halinde. Yazarkasa fişindeki fiyat ile tabela fiyatı aynı olmalı. (Eğer özel bir indirim anlaşmamız yoksa)

7. Herhangi bir memnuniyetsizlik veya şikayet durumunda ilgili akaryakıt şirketinin şikayet hattı aranabilir, veya yakıt kalitesiyle ilgili olarak daha ciddi şikayetler için direkt EPDK web sitesi üzerinden şikayet oluşturulabilir.

Kısaca Aracımıza yakıt alırken nelere dikkat etmeliyiz? Madde madde bilgilendirmek istedik sizleri. Unuttuğumuz yerler varsa lütfen bize yorum olarak belirtin. Aracınızla ilgili daha fazla yararlı bilgi için Otomobil bakım yazılarımıza mutlaka bir göz atın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.